top of page
Wulpstraat%2004%20%2B%209-17%20IMG_0807_
Wulpstraat 05-11 IMG_0794.jpg
WulpstraatuitsnedeIMG_0800.jpg
Wulpstraat 05-11 IMG_0794.jpg

Wulpstraat 5 t/m 37 (oneven)

Wulpstraat 2 t/m 10 (even)

De Wulpstraat is een complex sociale woningbouw uit 1938 van 22 woningen met één bouwlaag. Het geheel is in twee rijen opgebouwd, waarvan er één een haakse hoek vormt, waarin een poort is gelegen. In deze hoek zijn de huisjes hoger door de doorlopende dakkapel met verhoogde nok.

 

Boven de deuren is het alliantiewapen van Maria van Pallaes en haar man aangebracht. Dankzij de dubbelfunctie van Burgermeester en Wethouders destijds, kon het ontwerp geleverd worden door de architect van de Gemeentewerken.

 

Het ontwerp voor de huisvesting van "onvolledige gezinnen" betekende in die tijd dat het vooral bejaardenwoningen werden. Doordat de huisjes meerdere vertrekken hebben, zijn ze ver verwijderd van de eenvoudige kameren die Maria zelf als eerste reeks aan de Agnietenstraat liet bouwen.

 

Het complex is van cultuur-historisch belang als een van de laatste voorbeelden van een hofje, gebouwd door een fundatie, waarbij de traditie van de "vrijwoningen" hier als "vrij goedkope woningen" opgevat moet worden. Het is de laatste bouw, gefundeerd op het testament uit 1662. Architectuurhistorisch passen de huisjes in de traditionele vormgeving van de Delftse School.

 

Gebaseerd op de tekst van J.M.H. Penders, op basis van het informatie uit het UDS.

Het complex wordt beheerd door het Utrechts Monumentenfonds

bottom of page