top of page
7. Teylershofje-5.jpg
1. Teylershofje_header.jpg

Teylers Hofje

In de bocht van het Spaarne ligt achter een imposante poort het Teylers Hofje, dat in 1787 werd gesticht krachtens het testament van Haarlemmer Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778). Het hofje is een ontwerp van architect Leendert Viervant, die ook de Ovale Zaal in het Teylers Museum op zijn naam heeft staan.
 

De 22 lage huisjes, gelegen rond een gemeenschappelijk groen hof, staan in contrast tot het monumentale hoofdgebouw. Maar het geheel oogt licht en wijds. Het complex bestaat verder uit een beheerderswoning en een regentenkamer. De regentenkamer behoort tot de top honderd van mooiste historische interieurs van Nederland.


Sinds 2008 onderhoudt en verhuurt woningcorporatie Elan Wonen het Teylers Hofje, dat al jaren Rijksmonument is. In 2014 is een omvangrijke restauratie van gevels, daken en ramen afgerond. Al het houtrot is hersteld en het geheel is op zorgvuldige wijze opnieuw geschilderd. Teylers Hofje was van oudsher bestemd voor ‘eerzame’ dames van boven de 70. Tegenwoordig worden de eenpersoonshuisjes toegewezen aan alleenstaande vrouwen van bij voorkeur 50 jaar of ouder.


Teylers Hofje is van maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur voor publiek toegankelijk (zon- en feestdagen gesloten).

 

Teylers Hofje
Koudenhorn 64, Haarlem

bottom of page