top of page
2. Jozefhuis.jpg

Sint Jozefhuis

Het Sint Jozefhuis heette oorspronkelijk de Barmhartigheid en was bestemd voor jonge en arme personen. Later kreeg het een andere functie en werd het het  RK Wees- en Oudeliedenhuis Sint-Jozef genoemd. In 1985 zijn bij de restauratie door het Nationaal Restauratiefonds 31 woningen in dit hof, met centrale binnentuin, gevormd. Het complex is thans in beheer bij Intermaris.

De voorgevel uit 1775 heeft een schitterende deurpartij met Lodewijk XV-loofwerk. In het toegangsportaal een gedicht van Jan Bent.
 

Links en rechts van de entree bevinden zich respectievelijk de regentesse- en de regentenkamer. De eerstgenoemde is in eigendom bij Stadsherstel Hoorn. Het schoorsteenstuk in de regentessenkamer verwijst nog naar de oorspronkelijke functie van dit hof. De Regentenkamer rechts van de entree is nu de vaste tentoonstellings- en voorlichtingsruimte van de Stichting Kaap Hoornvaarders. Door kaarten, prenten en overige attributen wordt hier een duidelijk overzicht gegeven over de historische enerverende zeevaart om Kaap Hoorn.
 

St. Jozefhuis
Achterom 17
Hoorn

 

Het hofje wordt beheerd door
Intermaris
p/a Postbus 554
1620 AN Hoorn

www.intermaris.nl

bottom of page