top of page
Sarepta_hoofdfoto.jpg
Sarepta_1.jpg
Sarepta_2.jpg

Sareptahof

Historie

De Hof van Heden is gevestigd in de Sareptahof aan de Isendoornstraat in Zutphen. Het hofje werd in 1895 gesticht door de sociaalvoelende domineesdochter Elisabeth Bax. Het bood (gratis) huisvesting aan 6 weduwen (die van hervormde huize en van onbesproken gedrag moesten zijn!). Na de dood van mejuffrouw Bax in 1917 kwam het hofje in bezit van de Diaconie van de Nederlands Hervormde Gemeente in Zutphen. Ontwikkelingen in de sociale wetgeving maakten echter dat de oorspronkelijke doelgroep in steeds mindere mate een beroep deed op de diaconie. Een ander type bewoner deed zijn intrede; alleenstaanden van diverse pluimage voelden zich aangetrokken tot het wonen in de hof met zijn eenvoudige maar charmante huisjes en mooie tuin. De diaconie besloot toen het hofje te verkopen. BOEi is sinds 2005 eigenaar van de Sareptahof.

 

Locatie en gebouw
De Sareptahof is gelegen nabij de binnenstad van Zutphen. De Hof telt in totaal 7 woningen, gegroepeerd rond een ruime tuin. Hiermee is de Hof van Heden één van Nederlands kleinste woonverenigingen.

 

Herbestemming
Nadat de diaconie besloot afstand te doen van de Sareptahof, hebben de bewoners overwogen de hof zelf te kopen. Dat bleek niet haalbaar. Gekozen werd voor een constructie waarin de vereniging de hof huurt van de eigenaar – BOEi – en zelf de dagelijkse gang van zaken bestiert, waaronder onderhoud en de verhuur van de woningen aan haar leden.

 

Isedoornstraat, Zutphen
www.woonhofvanheden.nl

BOEi
Nationale Maatschappij tot Behoud, Ontwikkeling en
Exploitatie van Industrieel Erfgoed
Postbus 2641
3800 GD Amersfoort

www.boei.nl

bottom of page