Rozenhofje
Dit hofje werd bij testament gesticht door de op 13 augustus 1740 overleden houtkoper Jan de Jager. Het kwam op de plaats waar eerder het pretpark ‘De Nieuwe Doolhof’ heeft gelegen. Het terrein werd omstreeks 1741 aangekocht door de Kas van Collegianten, een hervormde instelling, uit de daartoe bestemde nalatenschap. In 1744 konden de eerste huisjes betrokken worden door bejaarde dames, en in de loop der jaren groeide het hofje, dankzij diverse schenkingen en legaten, uit tot een complex van zo’n vijfenvijftig woningen. Twee oude stenen pompen sieren de binnenplaats, die oorspronkelijk verdeeld was in een vijftal bleekvelden. De oorspronkelijke zandstenen poort werd in 1884 afgebroken en vervangen door het tegenwoordige voorgebouw. In de erker, waarachter de regentenkamer huist, staat “Rozenhofje” met daarboven een roos in een medaillon. In de dakkapel is de oude klok vervat en daaronder zit aan de gevel een lantaarn. Omstreeks 1850 ontvingen de bewoonsters twintig ton turf, drie tarwebroden per week en met kerstmis grutterswaren. In 1890 is het hofje grotendeels vernieuwd.
Wegens leegstand als gevolg van het niet meer voldoen aan moderne wooneisen, heeft het bestuur in 1987 besloten tot een zeer ingrijpende restauratie. Het woningbestand werd van 55 teruggebracht tot 28 woningen. In 1990 werd het hernieuwde hofje feestelijk ingewijd.
Het Rozenhofje is nog steeds eigendom van de oorspronkelijke stichting. Het staat alleen open voor dames boven de 50 jaar, bij voorkeur van Doopsgezinde, althans protestantse opvattingen. Het college van regenten beslist over de toewijzing. Een directrice houdt toezicht op het hofje.
Het Rozenhofje
Rozengracht 147-181
Amsterdam