top of page
4. Remonstrantse Hofje-2.jpg
2. Remontstrants.jpg

Remonstrants Hofje

Het Remonstrants Hofje is gesticht in 1773 door Isabela van Leeuwaerden. Het huidige hoofdgebouw, deel van een voormalig 15e eeuws klooster van Ursulinen, met het erf erachter, diende in de 18e eeuw als timmerwerf van Nicolaas Tijsterman. Hij kreeg in 1773 opdracht van Isabela van Leeuwaerden het hoofdgebouw op te knappen en op zijn erf vijf hofjeswoningen te bouwen voor remonstrantse vrouwen. Tijsterman werd de eerste regent van het hofje.

Met deze opdracht voerde zij het testament uit van haar overleden broer. In dit testament was bepaald dat 25.000 gulden geschonken zou worden aan het hofje de Bakenesserkamer. Op voorwaarde dat een van de regenten een remonstrant zou zijn. Het stadsbestuur, dat toestemming hiervoor moest geven, ging niet akkoord. Remonstranten werden in die tijd slechts gedoogd. Zij waren in 1619 uit de synode gezet.

In 1988 heeft een omvangrijke restauratie plaats gevonden waarbij het casco van het hoofdgebouw werd hersteld en de vijf hofjeswoningen werden gerenoveerd.

De regentenkamer verhuisde van de eerste verdieping naar de begane grond, zodat er op de eerste verdieping een ruime woning kon worden gerealiseerd. Er is nu plaats voor zes vrouwen. Op de zolderverdieping, een bijzonder appartement met hoge spanten, is een heer gehuisvest.

Remonstrants Hofje
Ursulastraat 16
2011 PN Haarlem

bottom of page