top of page
steynstraatPvF.jpg

Het Steijnstraathofje of

Hofje Paling en Van Foreest

De Stichting Paling en Van Foreest in Alkmaar is in het bezit van twee hofjes, één aan de Zevenhuizen (zie website Provenhuis Paling en Van Foreest) en een ander aan de Steijnstraat 14-70. Net voor de bekrachtiging van de Woningwet in 1901, waarbij het verschijnsel sociale woningbouw ontstond, breidde de stichting Paling en Van Foreest uit met een tweede hofje aan de Steijnstraat. Het Steijnstraathofje is een u-vormig gebouw dat in 1901 werd ontworpen door architect H. Mann. De bouwstijl is neorenaissance, herkenbaar aan de trapgevels en het overvloedige gebruik van kalksteen en rode en ter versiering afwisselend gekleurde (bak)steen, onder andere in de boogjes boven de ramen. In het midden bevindt zich de tuin.
 

Een prachtig monumentaal poortgebouw geeft toegang tot het hofje en de tuin. In de doorgang zijn herdenkingsstenen gemetseld met informatie over de bouw en de verschillende restauraties.

Het hofje was bestemd voor vijftien hulpbehoevende of bejaarde dames. Nu worden de woningen weliswaar verhuurd ongeacht geslacht of gezindte, maar criteria zijn er wel, al was het maar ingeschreven te zijn als woningzoekende bij woningcorporatie Van Alckmaer.

Het beheer van het hofje is in handen van Van Alckmaer.

 

Hofje Paling en Van Foreest
Steynstraat 14-70
Alkmaar

www.vanalckmaer.nl

bottom of page