top of page
HofjevanNieuwkoop3.jpg
_DSF8929_hof v Nieuwkoop_.jpg

Hofje van Nieuwkoop

In 1657 liet Johan de Bruijn, heer van Nieuwkoop, zijn tuin aan de Prinsegracht en het bijbehorende ‘speelhuis’ verbouwen tot een hofje. Architect Pieter Post ontwierp een groot complex, dat nog lange tijd bewondering zou oogsten. Na de dood van de stichter – die overigens de oplevering in 1661 van het hofje niet meer meemaakte -  kwam het hofje in geldnood.
In de jaren 1866-1888 werd het hofje naar een ontwerp van W.B. van Liefland uitgebreid. Pas bij de restauratie van 1970 – 1983 werd de genoemde uitbreiding gesloopt en werd het hofje weer in zijn oude glorie hersteld. In de 19e eeuw diende het Regentengebouw als kapel en als kunstenaarsatelier. Later zetelde er het schilderkundig genootschap Pulchri Studio. Zo raakte het Hofje van Nieuwkoop volop betrokken bij het Haagse leven.

 

Het hof was bestemd voor arme vrouwen van alle gezindten. Zij  zouden er gratis mogen wonen. Door geldgebrek in de tweede helft van de 17e eeuw was men gedwongen om betalende huurders te accepteren in plaats van armlastige weduwen. Hele gezinnen woonden in de huisjes.

Thans bestaat het hofje uit 62 woningen. Zij zijn permanent verhuurd aan zowel vrouwen als mannen van alle leeftijden.

Hofje van Nieuwkoop
Warmoezierstraat 46
2512 VJ Den Haag

www.hofjevannieuwkoop.nl
info@hofjevannieuwkoop.nl

bottom of page