top of page
1.Masker4.jpg
3.Masker.jpg

Het Masker

Donderdag 26 juni 2008 heeft mevrouw E. Elzenga-Duynstee, bestuurslid van het Landelijk Hofjesberaad, het nieuwste wooncomplex “Het Masker” in de nieuwbouwwijk Dragonder-oost in Veenendaal geopend. Dit complex heeft de naam Het Masker gekregen. In de hal ervan heeft mevrouw Elzenga een stenen plaat waarop een gedicht staat over “Het Masker,” onthuld.

De woningen, gebouwd door Patrimonium woonstichting uit Veenendaal, zijn in twee tegenover elkaar gelegen rijen gesitueerd waardoor het idee van een hofje wordt gesuggereerd. Het geheel is omgeven door water. Oorspronkelijk was het binnenterrein van het hofje bedoeld om te parkeren. Patrimonium heeft echter gekozen voor parkeren in een half verdiepte gebouwde stalling/garage. Daarmee ontstond de mogelijkheid om het binnenterrein te splitsen in twee niveaus en in te richten als gemeenschappelijke buitenruimte waaraan de individuele tuinen grenzen. Op die manier is er een geheel aparte sfeer gecreëerd op de plaats waar de meeste woningen hun voordeur hebben.

 

Verschillende woningen
Het Masker bestaat uit 20 zeer uiteenlopende woningen gerealiseerd aan een hofje met een gemeenschappelijk binnenterrein. Er zijn 4 groeiwoningen, 7 appartementen, 5 maisonnettewoningen en 4 eengezinswoningen.

 

Bewoners mede ontwerpers
De bewoners zijn mede ontwerpers geweest van de woningen. Zo hadden ze de mogelijkheid om mee te bepalen waar en hoe de kamers in de woningen werden geplaatst en hoe de afwerking van keuken, badkamer en toilet er uit moest zien. Ook hebben zij uit drie opties een keuze gemaakt voor de indeling van de gemeenschappelijke buitenruimte.

 

Uniek project
Het Masker is een onderdeel van totaal 38 nieuwe woningen, waarvan 14 groeiwoningen. In Het Masker zijn 4 groeiwoningen aanwezig. Het woord groeiwoning zegt het al: de woningen kunnen groeien in woonoppervlakte, bijvoorbeeld het vergroten van de woonkamer of het aantal slaapkamers. Het project heeft subsidie gekregen in het kader van IFD-bouwen: Industrieel,

 

Flexibel en Demontabel bouwen

Ook is dit project op het gebied van duurzaam bouwen een bijzonder project. De woningen zijn zeer energiezuinig. Er wordt veel gebruik gemaakt van alternatieve energie, waardoor het gebruik van fossiele brandstoffen sterk wordt geminimaliseerd. Op deze wijze wordt de CO2-uitstoot verminderd (all electric). Dit betekent onder andere dat er geen gasaansluiting in de woningen is. Elke kamer wordt in de winter voorzien van voorverwarmde verse lucht. Radiatoren zijn niet meer nodig. Het experiment heeft ook als doel te kijken of op termijn in de nieuwbouwwijk Veenendaal-oost meer van dit soort woningen gebouwd kunnen worden in het kader van het levensloop bestendig wonen.

Het Masker
Sadatstraat, Veenendaal

 

Het hofje wordt beheerd door:
Patrimonium woonservice
Postbus 91
3900 AB Veenendaal
Tel. 0318-557911

www.patrimonium.nl

bottom of page