top of page
IMG_1951.JPG

Augustanahof

Het gebeurt niet zo vaak dat er een nieuw hofje met een sociale doelstelling bij komt. Amsterdam mag sinds 23 september 2017 er een hofje bij tellen, toen de voor woningbouw verantwoordelijke wethouder Laurens Ivens de Augustanahof in Amsterdam-West opende.

Het in het ‘Lutherjaar’ voltooide hofje is een initiatief van de lutherse diaconie, met de Lutherhof deelnemer aan het Landelijk Hofjesberaad. De diaconie besloot de in 1957 gebouwde maar nu overbodige kerk om te bouwen tot een hofje met zestien huurwoningen waar oud en jong door elkaar heen woont en niet langs elkaar heen leeft maar waar men omziet naar elkaar. Men hoopt zo bij te dragen aan de participatiemaatschappij. De bewoners zijn speciaal uitgezocht op hun belangstelling voor een dergelijke vorm van wonen. Een van de woningen is opgezet als tijdelijke opvang voor minderjarige asielzoekers.

Het hofje is voorzien van een kapel, ingericht als stilteplek, een tuin en een ontmoetingsruimte waar ook buurtbewoners van buiten het hofje van harte welkom zijn. Bij bijzondere gelegenheden – zoals de opening – luiden de klokken in de toren, die de lutherse kernwaarden vertolken: ze heten respectievelijk Sola Fide, Sola Gratia en Sola Scriptura, oftewel ‘Alleen het geloof, alleen de genade, en alleen de schrift’. Wethouder Ivens mocht samen met onder andere de oudste bewoner de naam van het nieuwe hofje onthullen en noemde het nieuwe hofje in zijn dankwoord ‘een tractatie voor de stad’. De diaconie trakteerde daarnaast ook op een gezellige borrel, muzikale begeleiding en een uitgebreide tour van het nieuwe hofje. Duidelijk is dat diaconie en bewoners veel zin hebben om van het hofje een kloppend hart van deze Amsterdamse wijk te maken.

 

Augustanahofje

Erasmusgracht 24-26, Amsterdam

www.diaconie.com

bottom of page