top of page
foto Karthuizerhof.jpg
kathuizerhof2.jpg
kathuizerhof.jpg

Karthuizerhof

Het Karthuizerhof bevindt zich midden in de Jordaan. Het hofje is gebouwd in 1650, op de plaats van het middeleeuwse klooster, naar een ontwerp van stadsbouwmeester Daniël Stalpaert. In dit ‘Huiszitten Weduwenhof’ werden vroeger arme weduwen ondergebracht. Net als het bekende Begijnhof is ook het Karthuizerhof een heerlijk rustpunt in de binnenstad.
 

Inheemse beplanting
De oorspronkelijke tuin bestond uit twee bleekvelden. Dit is terug te zien in de vormgeving van de tuin die is verdeeld in twee vierkante stukken. In de tuin staan zogenaamde stinzenplanten die in de zeventiende eeuw vanuit het buitenland werden ingevoerd. Deze inmiddels inheemse beplanting bloeit vooral in het voorjaar, daarom zijn de borders aangevuld met (geneeskrachtige) kruiden en eetbare planten die vroeger vooral in kloostertuinen groeiden. Deze kruiden geven de tuin in de zomer en herfst kleur.

 

Bijdrage
De bewoners waarderen deze groene oase in de stad. Op hun initiatief en met hun hulp is de tuin rond 2003 grondig opgeknapt. Zij zorgen voor het reguliere onderhoud van de tuin. Ymere geeft jaarlijks een bijdrage voor de aanschaf van nieuwe planten en gereedschappen.


Karthuizerhof
Karthuizerstraat 61-191, Amsterdam

 

Het hof wordt beheerd door
Ymere Wonen
Postbus 37005
1030 AA Amsterdam
Tel. 088 000 89 00
www.ymere.nl

bottom of page